Ušetřete za elektřinu s HDO spínačem

Pravděpodobně jste slyšeli o takzvaném nočním proudu. Ano, jedná se o levnější tarif na elektřinu. Elektrárenská společnost prodává elektřinu levněji v časech, kdy jí má přebytek. Pokud máte osazeno u elektroměru takzvané HDO – máte i „noční proud“ – tedy dvoutarifní účtování elektřiny – vysoký a nízký tarif. Přes den je obvykle elektřina dražší, přes noc poté levnější. Jak toho využít? Představte si, že zapojíte do zásuvky zařízení (například přímotop nebo ohřívač vody) a on se zapne automaticky jakmile je aktivní nízký tarif – noční proud. Toho je možno dosáhnout s HDO spínačem, který zapojíte mezi spotřebič a elektrickou zásuvku. Toto zařízení pozná, že je aktivní „levnější elektřina“ a zapne připojený spotřebič. Jakmile elektřina opět „zdraží“ připojený spotřebič vypne. V eshopu www.puhy.cz můžete zakoupit variantu HDO spínače do zásuvky nebo do rozvaděče na DIN lištu.

Jak poznáte, že máte noční proud? Podívejte na fakturu za elektřinu, je – li tam uvedeno více tarifů (VT/NT) máte i „noční proud“. Druhou možností je podívat se do rozvaděče, kde máte elektroměr. Pokud tam kromě elektroměru máte ještě jednu „blikající krabičku“ jedná se o přijímač HDO.

HDO – je zkratka pro Hromadné Dálkové Ovládání – elektrárenská společnost tuto technologii využívá k regulaci odběru energie. Pokud má energie přebytek, zlevní a vyšle povel systému HDO aby byla připojena spotřebitelská zařízení.

HDO spínač do zásuvky

HDO spínač do zásuvky pozná kdy jde noční proud a může zapnout třeba topení

HDO spínač pozná kdy jde noční proud

HDO spínač pozná kdy jde noční proud

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *