Sirénka s UM3561 – policie, hasiči, sanitka a kulomet

V nabídce internetového obchodu Půhy.cz se objevil integrovaný obvod, který byl ve své době velmi populární a stále je součástí celé řady hraček nebo alarmů. UM3561, někdy je také označovaný UM3561A, je generátor zvuku sirén a zvuku kulometu. Pokud si chcete postavit jednoduchou sirénku s minimem součástek, je tento obvod jasná volba.

Uvedený integrovaný obvod se vyrábí v pouzdře DIP 8 a standardně ke své funkci potřebuje jen rezistor pro nastavení frekvence oscilátoru (jeho změnou můžete měnit „rychlost“ sirén) a PIEZO reproduktor. Pokud by jste chtěli použít standardní reproduktor s impedancí 8 Ohm, budete potřebovat ještě tranzistor a rezistor pro posílení výstupu.

Schema zapojení je opravdu jednoduché:

Jednoduchá sirénka s UM3561

UM3561 schema zapojení

Jako tranzistor pro posílení výstupu vyhoví běžný NPN, například BC547 a hodnota rezistoru R2 je 10k. Rezistor mezi vývody OSC1 a OSC 2 R1 výrobce doporučuje kolem 300k. Můžete s ním experimentovat a měnit tak výsledný zvuk.

Nezapomeňte, že napájení obvodu je 3V, nepřipojujte ho tedy na vyšší napětí. Možností je oddělit napájení obvodu rezistorem a stabilizovat ho zenerovou diodou 3V a plné napájecí napětí použít pouze pro reproduktor – jak je vidět například zde.

Tento obvod umožňuje jednoduchou stavbu sirénky pro dětské hračky nebo alarmy.

Alternativy

Alternativní obvody, které by s tak malým počtem součástek umožnili generovat zvuky sirén mohou být například UTC 1607 nebo UTC1616, případně další z této řady, ale ty nejsou moc běžné a navíc neumožňují přepínat typy sirén, ale střídají je stále do kola, což asi není v našich končinách žádoucí.

Další možností jak generovat libovolnou sirénu je použití Arduina. Například zde je jednoduchý příklad sirény s Arduinem. Pro jednoduché a rychlé sestavení ale zůstává UM3561 jako nepřekonatelná možnost.

V odkazech pod článkem naleznete i odkaz na pěknou konstrukci s posíleným výstupem a navrženým plošným spojem.

Odkazy

Koupit UM3561 na Půhy.cz

datasheet obvodu

základní schema zapojení

siréna s posíleným výstupem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *